Proteíny sú pre ľudské telo skutočne mimoriadne dôležité. Aké typy by sme mali konzumovať a prečo?
Prečo sú pre ľudské telo zásadné proteíny
Proteíny sú zložkami, ktoré sa skladajú z aminokyselín. Slúži ako základný stavebný kameň každého organizmu. A nezastupiteľnú úlohu tak majú aj v ľudskom tele. Dôležité sú pre naberanie svalovej hmoty, skrátenie doby regenerácie a zvyšovanie výkonnosti pri fyzickej aktivite.
Prirodzene bielkoviny získavame v strave. Úskalia tohto spôsobu tkvie však v tom, že len málokto tuší, aké množstvo bielkovín takto vlastne konzumuje. A pokiaľ má vôľu začať nad svojim jedálničkom viac premýšľať, často netuší, ako si ho bez potrebných vedomostí o ľudskom tele vhodne zostaviť tak, aby svoju spotrebu proteínu optimálne pokryl.
Orientačne možno povedať, že každý deň by sme prijať 0,6 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Účinne je možné kontrolovať prísun proteínu s pomocou suplementov. Tých je na trhu skutočne široká škála. Všeobecne ich ale môžeme rozdeliť na dve základné kategórie:
- proteíny rastlinné
proteíny živočíšne - Vegan protein Weider
Ktorý proteín si zvoliť
Ktorý z týchto potravinových doplnkov voliť? Asi najznámejším je srvátkový proteín, ktorý patrí do spomínanej kategórie živočíšnych bielkovín. Delí sa na tri základné kategórie, a to:
- koncentrát
izolát
hydrolyzát
Výhodou srvátkového proteínu je rýchla vstrebateľnosť. Naopak nevýhodou nevhodnosť pre užívateľov trpiacich alergiou na laktózu. Zo skupiny živočíšnych produktov je možné potom odporučiť v takom prípade hovädzí alebo vaječný proteín.
Celá skupina živočíšnych bielkovín je však z etických dôvodov neprijateľná pre vegánov. Rastlinné proteíny však, pozor, neobsahujú kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín. Preto je nutné ich kombinovať so zvláštnou pozornosťou. Na druhú stranu sa s nimi spája nízky príjem nasýtených tukov a cholesterolu. Z rastlinných proteínov možno spomenúť hrachový, ryžový, prípadne konopný.