7.7 C
Brno
Pondělí, 16 prosince, 2024

Hormóny, stres a strava: Prečo sa akné objavuje aj u dospelých?

Keď sa povie akné, každý si tento kožný problém spojí s obdobím dospievania. Hneď ako týmto obdobím prejdete mali by sa vaše problémy s bielymi pupáčikmi či zapálenými červenými hrbolčekmi zmierniť až stratiť. Nie vždy je tomu tak. Čoraz častejšie trápi akné aj dospelých ľudí, ženy aj mužov. Príčin môže byť niekoľko.

Ak máte jazvy po akné určite sa chcete tomuto kožnému ochoreniu vyhnúť ako sa len dá. Prezradíme vám aké sú najčastejšie spúšťače akné v dospelosti, čomu by ste sa mali vyhnúť aby ste nemali ďalšie nevzhľadné jazvy, ktorých viditeľnosť sa snažíte zmierniť.

Hormóny

Hormóny sú v období dospievania zodpovedné za nadmernú tvorbu kožného mazu, ktorý upcháva spolu s odumretými kožnými bunkami kožné póry a spôsobuje akné. V dospelosti môže akné, ktorého príčinou je nerovnováha hormónov postihnúť hlavne ženy. Menštruačný cyklus, tehotenstvo alebo antikoncepcia vplývajú na tvorbu hormónov a môžu viesť k vzniku akné.

Stres

Ak ste obdobie puberty prežili bez väčších problémov s akné môže sa u vás objaviť neskôr ako dôsledok stresu. Kortizol, ktorý je jedným zo stresových hormónov môže vplývať na pokožku a zvyšovať tvorbu kožného mazu. Mastná pleť je náchylnejšia k vzniku akné.

Potraviny

Cukor

Priama súvislosť medzi konzumáciou cukru a vznikom akné sa nedokázala, je ale veľa ľudí, u ktorých sa akné zhorší ak skonzumujú viac potravín s rafinovaným cukrom. Predpokladá sa, že za tým môže byť vyššia hladina inzulínu, čo vedie k vzniku zápalu a zvýšenej tvorbe kožného mazu a vzniku akné.

Mlieko

Ďalšou problematickou potravinou môže byť aj kravské mlieko a mliečne výrobky z neho. Nevie sa presne či je za vznikom akné po konzumácii mlieka cukor (laktóza) alebo hormóny, ktoré mlieko obsahuje. Pravdou ale je, že mlieko môže spôsobiť zápal kože, zvýšiť tvorbu kožného mazu a upchávať kožné póry.

Čokoláda

Ak sa u vás objaví akné po konzumácii čokolády nie je na vine kakao, ako si väčšina ľudí myslí. Príčinou môže byť cukor alebo mlieko, ktoré čokoláda obsahuje. V tomto prípade stačí ak vymeníte mliečnu čokoládu za horkú, kde je menej cukru aj mlieka.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality