Voňavé kávové zrná dokážu vyčariť úsmev na tvári, nehovoriac o tom, keď sa z nich pripravuje káva. V ponuke je široká škála fazule, takže si každý môže vybrať to, čo je jeho srdcu najbližšie. Neváhajte objaviť niečo nové a nájsť nové chute.
Kvalitné kávové zrná
Na to, aby bola káva skutočne chutná, sú nevyhnutné kvalitná zrnková káva. Pre každého z nás to môže byť iné. Existujú nielen rôzne druhy, ale aj rôzne druhy pečenia. Ak si však chcete naozaj vychutnať prirodzenú chuť kávy, praženie by malo byť skôr mierne. Len tak sa zachovajú všetky tóny, ktoré si potom môžete vychutnať zo svojej šálky.
Zrnková káva – aká?
Výber odrody nie je jediná vec, na ktorú sa treba zamerať. Možno ešte dôležitejší je druh kávy. V ponuke nájdete kávu arabica a robusta. Zrnková káva arabica sa často ponúka ako 100 % čistá zmes, zatiaľ čo robusta sa často mieša s kávou arabica. Robusta je totiž horká a jej chuťový profil nie je taký bohatý. Naopak, arabica sa vyznačuje vyššou kyslosťou a sladkou chuťou. Ich kombináciou sa získavajú vyladené zmesi so skvelou chuťou.
Ristretto
Možno sa už nejaký čas pohybujete vo svete kávy, ale skúšali ste už ristretto? Ide o menej známy druh kávy, ktorý je podobný espressu. Je však oveľa silnejšia a vďaka špecifickej extrakcii kávy ponúka jemnejšie tóny, ktoré ste predtým mohli prehliadnuť. Skúste si pripraviť túto malú kávu, ktorá povzbudí všetky vaše zmysly a dá vám ochutnať niečo, čo ste ešte nezažili. Príprava často zahŕňa len zníženie množstva vody – použite rovnaké množstvo kávy ako pri espresse, ale len polovičné množstvo vody.
Mohlo by sa zdať, že príprava kávy nie je žiadna raketová veda. Existuje však toľko rôznych možností, že spoznať ich všetky je dlhodobým koníčkom. Ak vás lákajú nové chute, vždy môžete vyskúšať niečo nové.